Jak zapobiegać nadwrażliwości zębów?
Poniżej znajdziesz kilka porad, jak zapobiec nadwrażliwości zębów:
-
Przestrzegaj prawidłowej higieny jamy ustnej - Szczotkuj zęby dwa razy dziennie pastą z fluorem, nitkuj je przynajmniej raz dziennie i stosuj płyn do płukania ust zawierający fluor. Unikaj past zawierających środki ścierne, bo podrażniają dziąsła i ścierają szkliwo.
-
Stosuj odpowiednie narzędzia i techniki - Sposób szczotkowania i rodzaj szczoteczki również mają ogromne znaczenie! Stosuj szczoteczki z miękkim włosiem i szczotkuj zęby delikatnie, wykonując koliste ruchy – zbyt szybkie ruchy i szorowanie mogą uszkodzić szkliwo i dziąsła.
-
Rozważ stosowanie nakładki ochronnej na zęby - Zgrzytanie zębami może powodować pęknięcia i nadwrażliwość. Jeśli dokucza Ci ta dolegliwość, poproś dentystę o specjalną nakładkę na zęby.
-
Unikaj potraw i napojów powodujących erozję szkliwa lub ogranicz ich spożywanie - Napoje gazowane, owoce cytrusowe, kawa i wino mogą z czasem przyczyniać się do utraty szkliwa. Jeśli lubisz kwaśne napoje, używaj słomki, która ograniczy kontakt płynu z zębami. Po spożyciu kwaśnego produktu wypij szklankę wody – pomoże Ci wyrównać poziom kwasowości w jamie ustnej.
-
Zachowaj przerwę między jedzeniem a szczotkowaniem - Jeśli dokucza Ci erozja szkliwa, nie szczotkuj zębów natychmiast po spożyciu kwaśnych produktów spożywczych. Warstwa ta ulega zmiękczeniu na krótką chwilę, co sprzyja dalszemu uszkodzeniu i utracie.
Aby zapobiec nadwrażliwości zębów na gorące i zimne produkty spożywcze, najlepiej przestrzegaj prawidłowej higieny jamy ustnej. W ten sposób unikniesz powstawania ubytków, erozji szkliwa i zapalenia dziąseł, czyli trzech głównych przyczyn tej dolegliwości.
W razie jakichkolwiek pytań dotyczących codziennej higieny jamy ustnej, nadwrażliwości zębów lub jej przyczyn skonsultuj się z dentystą. Podjęcie leczenia i stosowanie produktów wzmacniających szkliwo pomoże Ci wyeliminować objawy nadwrażliwości, a także skutecznie im zapobiegać. Dzięki temu będziesz znowu cieszyć się swoimi ulubionymi potrawami. Dobrze wiesz, że życie bez lodów jest pozbawione kolorów!