Jakie jest źródło kwasów uszkadzających szkliwo?
Jak wyjaśnia portal Dentonet, istnieje wiele czynników powodujących kwasową erozję szkliwa:
1. Czynniki ryzyka związane z pokarmem
Źródłem kwasów są przede wszystkim: napoje energetyczne, orzeźwiające, gazowane, soki cytrusowe, sosy typu winegret, marynaty, białe wino, piwo oraz owoce: rabarbar, grapefruit, jabłko, porzeczki, wiśnie, maliny, śliwki, morele, czereśnie, jabłka, a z warzyw: szczaw, rukiew, szparagi, brukselka, pomidory, karczochy.
2. Zaburzenia odżywiania, takie jak bulimia czy anoreksja
Cechą wspólną obu chorób jest obecność wymiotów, które powodują erozję szkliwa.
3. Refluks żołądkowo-przełykowy
Refluks żołądkowo-przełykowy polega na zawracaniu kwaśnej treści z żołądka do przełyku. Dochodzi do tego, ponieważ obniżone jest napięcie zwieracza dolnego przełyku, który w naturalnych warunkach powinien funkcjonować jak wrota zamykające światło tego narządu po przejściu pokarmu do żołądka. Jeśli kwaśna treść z żołądka jest zarzucana do przełyku wielokrotnie, w błonie śluzowej tego ostatniego może rozwinąć się stan zapalny
4. Zażywanie leków
Niebezpieczne dla zębów jest przewlekłe zażywanie leków w postaci tabletek do ssania z zawartością witaminy C, aspiryny, preparatów żelaza do picia. Również leki zmniejszające wydzielanie śliny (np. psychotropowe, antyhistaminowe, odwadniające, obniżające apetyt) powodują erozję szkliwa.
5. Zaburzenia wydzielania śliny
Ryzyko erozji szkliwa występuje u wszystkich osób z zaburzonym wydzielaniem śliny. Suchość w ustach, czyli kserostomia, spowodowana jest zmniejszeniem lub całkowitym zahamowaniem wydzielania śliny. Brak śliny w ustach jest przyczyną dyskomfortu, gdyż pojawia się uczucie lepkości, suchość, pieczenie języka i bolesne zmiany w obrębie jamy ustnej.